Kratko pismo staršem najstnikov, ki imajo radi računalniške igre…

Spoštovani starši,

Ali tudi vaši najstniki neznansko uživajo v igranju računalniških iger, vendar ste nekoliko v skrbeh, da to morda ni najboljše za njihov psihofizični razvoj?

S tem vprašanjem se srečujemo praktično vsi starši. Homo sapiens se tako neznansko rad igra, da mu snovalci iger uspešno ponujajo vedno bolj privlačne možnosti, da vse več časa preživi v virtualnem svetu.

reality-wge

 

Igranje računalnikih iger seveda ni slabo samo po sebi, saj ima tudi nekatere pozitivne strani (več o tem). Najstniki v igrah na primer najdejo občutek pomembnosti in pripadnosti, obenem pa celo razvijajo nekatere pomembne veščine kot je sposobnost razreševanja problemov. Po drugi strani pa ima pretirano igranje igric vseeno lahko negativne posledice v slabših socialnih kompetencah, nezadostni fizični pripravljenosti ali celo odtujenosti od realnosti.

REŠITEV: ŽIVE PUSTOLOVSKE IGRE ZA CELO DRUŽINO

Na srečo zaskrbljenih staršev se v svetu pospešeno razvija nov žanr iger, ki je deloma ali v celoti odmaknjen od ekranov. Pri tako imenovanih živih igrah aktivnosti potekajo v realnem svetu, kjer pa je potrebno reševati podobne izzive kot jih srečamo v računalniških igricah. Lahko bi rekli, da žanr živih iger ohranja pozitivne strani računalniških iger, medtem ko izloči negativne.

Dober primer trenda živih iger so take imenovane sobe pobega (escape room) kot je na primer naš Zmajev tempelj v Ljubljani, kjer mora celotna družina razrešiti skrivnost starodavnega templja, za zaključek pa je potrebno premagati čisto pravi podzemni slap.

2017_01_19_bratovscina_zmaja_02Poleg “escape roomov” se hitro razvijajo tudi druge oblike živih iger in pustolovščin, ki v sebi združujejo elemente reševanja ugank, iskanja skritega zaklada, igranja vlog in podobno. Na voljo je že kar nekaj poceni ali celo brezplačnih aplikacij, s katerimi lahko sprehod po mestu ali izlet v naravo spremenite v čisto pravo pustolovščino (npr. Nexto, Geocaching). Starši imate danes torej več kot dovolj možnosti, da vaš naraščaj vseh starosti odpeljete na zrak in skupaj z njimi doživite nekaj junaškega.

POLETNA ŠOLA USTVARJANJA ŽIVIH IGER ZA NAJSTNIKE

Če je vaš najstnik resničen ljubitelj iger, pa ga lahko letos prvič vpišete tudi v poletno šolo snovanja živih iger, ki bo potekala v mesecu juliju. Strah pred pretiranim igranjem iger, še posebej med počitnicami, lahko torej obrnete v priložnost, da si vaši otroci izboljšajo socialne veščine (delo v skupinah), trenirajo možgane pri reševanju in sestavljanju ugank, obenem pa se učijo izjemno pomembne vseživljenjske kompetence – aktivnega pristopa k reševanju problemov.

Na poletni šoli snovanja živih iger bomo na trenutke tudi malo resni. Vsak udeleženec bo z dogodka namreč odnesel tudi lastno (analogno) igro, ki mu bo pomagala pri samo-motivaciji, na primer za učenje. Seveda pa se bomo večino časa zabavali s snovanjem čisto pravih pustolovščin. Namesto, da bi gledali v računalniške zaslone in streljali zombije bomo igrali in snovali žive, družabne, socialne, fizične igre, pri katerih bomo v rokah držali pravi rekvizite in se pogajali s pravimi ljudmi.

MAGIČNI KROG

Platon je menda rekel, da v eni uri igre človeka bolje spoznaš, kot v enem letu pogovora. In res je tako. Snovalci živih iger vemo, da ljudje med igranjem dobre igre stopimo v tako imenovani magični krog, v katerem realnost postane bolj barvita, odnosi med ljudmi tesnejši, celotna izkušnja pa bolj zanimiva in bogatejša.

Spoštovani starši. Življenje brez iger bi bilo dolgočasno. Igrajmo se več. Sami, med seboj in posebej z našimi otroci.

Žiga Novak

oče 2 otrok, direktor Skupine Orehov gaj,

inovator, podjetnik, snovalec živih iger za izobraževanje in zabavo

_1110295

VEČ O POLETNI ŠOLI SNOVANJA ŽIVIH IGER

Na poletni šoli bomo:

-          Preizkušali obstoječe igre, ki jih imamo na polici Skupine Orehov gaj – družabne, team building, escape igre, pustolovščine po Ljubljani

-          Se spoznali s teoretični koncepti in metodami “game designa”

-          Zasnovali lastno “resno” analogno igro za pomoč pri samo-motivaciji

-          Izdelovali lastne igre – kratke “escape” igre in terenske pustolovčine po Ljubljani.

-          Obiskali Orehov gaj in odigrali eno izmed iger za skupine nad 10 oseb

Kaj dobi vaš otrok:

-          Izjemno izkušnjo na področju, ki mu je blizu

-          Konkretne kompetence snovanja iger

-          Socialne kompetence in nove prijatelje

-          Fizično aktivnost pri igranju živih iger

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA NA POLETNO ŠOLO

 

Ali ste vedeli?

- Industrija video iger je že dolgo največja zabavna industrija na svetu, bistveno večja od filma, kina ali televizije (več o tem).

- Na Danskem imajo že 2 srednji šoli, v katerih celotni zadnji letnik poteka na osnovi iger.

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>