Kaj so (lahko) pervazivne igre v turizmu?

Po prihodu z igrifikacijske turneje na Danskem sem bolj za šalo kot zares poslal e-masovko na vse moje kontakte v turizmu z naslovom: Kaj lahko igrifikacija turizma stori za vas? Sprva se je zdelo, da bo odziv pričakovan. Ničen. Potem pa se je začelo dogajati nekaj čudnega. Klici z občin, razvojnih agencij, galerij in medijev. Vse kar naenkrat zanima, kaj se v tujini dogaja na preseku igrifikacije in turizma.

In dogaja se marsikaj, kar še pred petimi leti ni bilo mogoče. Ne gre namreč samo za priložnosti, ki jih ponuja larp (live-action-role playing) za oživitev objektov, popestritev dolgočasne gostinsko-turistične ponudbe in privabljanje bogatih Skandinacev. Gre tudi za uporabo sodobne tehnologije v povezavi z igrami v resničnem okolju.  Za t.i. “pervazivne” igre, ki bodo dostopne vsakomur, ki ima pametni telefon ter se želi zabavati učiti na drugačen način.

Eksplozija na kvadrat

V zadnjih petih letih je svet doživel eksplozijo znanja in tehnologije na dveh ključnih področjih za turizem in organizacijo dogodkov. Prva eksplozija je revolucija pametnih telefonov, vsem na očeh in pri vsakomer v žepu. Druga je eksplozija znanja na področju teorije in tehnologije t.i. »živih” iger, kamor lahko umestimo vse žanre larpa (live action role playing) in sorodnih iger kamor spadajo tudi t.i. “pervazivne” igre.

Ta revolucija je bistveno bolj očem prikrita in v svojih temeljih precej subkulturna, toda v svojih žariščih kot sta Copenhagen in San Francisco je pravzaprav že v mainstreamu. Danes se lahko marsikje po svetu že udeležite iger, ki potekajo na meji med realnim in fiktivnih svetom. Iger, v katerih plačujete mesečno naročnino, da ste lahko tajni agenti, iskalci duhov ali mladi podjetniki, ki opravljajo misije v resničnem svetu pretkanem s plastjo fiktivnega.

Uff. Kaj torej je “pervazivna” igra?

To je pravzaprav težko razložiti. Morda je tako igro še najlažje pojasniti kot nekaj kar se nahaja med iskanjem skritega zaklada (kar vsi poznamo) in filmom »The game« (Igra), ko je Sean Pean svojemu filmskega bratu Michaelu Douglasu podaril igro, ki je bila konec koncev tako transformativna, da je »človek, ki je bil nekoč slep, zdaj spregledal«.

“Pervazivne” igre so danes še kako v zraku tudi med upravljalci turističnih atrakcij kot je Harry Potter World in destinacij kot sta San Sebastian in Regenburg. V Sloveniji jo kot fizična oseba žal še ne morete preizkusiti, že danes pa jo lahko naročite kot organizacija v kontekstu svojega teambuildinga, konference ali promocijske kampanje.

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>