LARP šnelkurs

Nekaj malega za vse, ki me sprašujete, kaj sem cel teden počel na Danskem in vam ne morem povedati v enem stavku. Kaj za vraga je larp?

Larp =

-       Live Action Role Playing – igranje vlog z namenom doživetja, zabave, pripovedovanja zgodb, izobraževanja in ustvarjanja skupnosti.

-       Novi medij in neverjetno orodje za transmedijsko pripovedovanje zgodb, ustvarjanje doživetij in transformacijo.

nordiclarpcoversmall

-       Zabava, ki združuje najboljše elemente igranja videoigric, gledanje filmov, uživanja v glasbi in igranja iger v živo.

-    Metoda za spodbujanje participacije, vključenosti in občutka so-ustvarjanja pri komuniciranju z vsemi vrstami deležnikov.

-       Izjemno orodje za spodbujanje razumevanja in empatije – v terapevtske, izobraževalne in razvojno-organizacijske namene.

 

-       Presenetljivo naravna oblika človeškega izražanja, ki ni nikakršen bav-bav. Ves svet je oder in mi smo vsi igralci (Shakespeare).

-       Dokazano učinkovita izobraževalna metoda za posredovanje vseh vrst sporočil na izobraževanjih, treningih in interaktivnih muzejskih postavitvah.

051a47b

-       Skupnost zelo različnih posameznikov (od geekov, hobby larperjev, šolnikov, do futuristov, poslovnežev, marketašev itd…), ki imajo skupen imenovalec pravzaprav le v enem – v prepričanju, da larp lahko spremeni svet.

-       Paleta različnih žanrov: Nordic larp, Fantasy larp, Edularp, Pervasive larp, Chamber larp, Steampunk larp itd.

-       Osnovna metoda poučevanja na danski šoli, ki je izšolala že 9 generacij 13-15 letnikov (v 2015 se odpira že druga larp šola na Danskem).

-       Osrednja metoda, s katero se danska cerkev spopada z upadanjem zanimanja za udeležbo na birmi.

Leaving-Mundania

-       Kruh za več globalnih podjetjih, ki se ukvarjajo izključno z dobavo oblek, orožja, maske in drugih rekvizitov za t.i. fantasy larperje, npr. http://www.epicarmoury.com/

-       Hobi za tiste, ki radijo več dni skupaj preživijo v priljubljenih karakterjih iz Harry Potterja, Lord of The Rings, znanstveno-fantastičnih in vampirskih filmov.

-       Novi žanr umetniškega izražanja za pisce, ki bi svoje sporočilo v družbo radi posredovali na inovativen in interkativen način.

 

-       Nova oblika turizma – mednarodni blockbuster larp dogodki (npr. http://www.cowlarp.com/) nastajajo po celem svetu. Več sto vstopnic se proda v nekaj minutah.

-       Priložnost, da Game of Thrones doživite in izživite v živo. Pripravlja se mega projekt, s katerim bo larp še bolj prodrl v mainstream.

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>